Romanien kansallispäivänä 8.4.2024

Romanien kansallispäivänä 8.4.2024

Romanikansan lipun aihe lienee peräisin Intiasta ja kuvaa vihreää maata, kirkasta aurinkoa, mutta myös ulkoilmaa, kiertävää elämää ja on useissa paikoissa saanut tyylitellyn kärrynpyörän muodon.

Kirjoitti Heikki Männikkö, 8.4.2021. Jaettiin somessa Romanien kansallispäivänä

Tänään on Romanikansan kansallispäivä. Romanit ovat Euroopan suurin vähemmistö. Heitä asuu Euroopassa noin 10 miljoonaa. Meidän on syytä tutustua tämän kansan historiaan ja tapoihin monestakin syystä. Itse otan sen esiin siksi, että Kansan äänessä julkaisemme parhaillaan historiallisen materialismin opintoaineistoa ja ihmiskunnan historian ymmärtämiseksi on syytä tutustua myös Romanikansan historiaan, joka on alkanut selvitä vasta viimeisen sadan vuoden kuluessa.

Romanikansan lähtöpaikka lienee nykyisen tiedon mukaan (kieli ja geeniperimä) ollut Luoteis-Intiassa Punjabin maakunnassa nykyisen Intian ja Pakistanin rajaseudulla. Sieltä he alkoivat muuttaa eri puolille maailmaa noin vuosina 500–1100. Historioitsijat luettelevat useita eri syitä siihen miksi tämä muutto alkoi, joissa kaikissa on varmasti oikeita lähtökohtia.

Kalevi-Liivan teloituspaikka sijaitsee noin 50 km Tallinnasta itään Suomenlahden rannan hiekkadyyneillä. Siellä teloitettiin pääosa Eestin juutalaisista (20000) sekä romaneista (2000). Molemmat väestöryhmät tuhottiin Eestissä sodan aikana kokonaan. Hitleriläisten toimesta tuhottiin sodan aikana 1-2 miljoonaa romanikansan jäsentä. Kuvassa on romanikansan muistomerkki kalevi-Liivan hiekkadyyneillä. Siinä heidän kansallislippu on saanut tyylitellyn kärrynpyörän muodon (kuva ja kuvateksti Heikki Männikkö).

Itse haluan tuoda tämän asian esiin tänään Romanien kansallispäivänä siksi, että parhaillaan julkaisemme Kansan äänessä historiallisen materialismin opintoaineistoa. Itse näkisin romanien poismuuton syyksi asuinalueiltaan Punjabista sen, että se ajoittuu ajankohtaan, jolloin Intia alkoi siirtyä orjanomistuksellisesta yhteiskunnasta feodalistiseen tuotantotapaan. Pohjois-Intiassa syntyi neljännellä vuosisadalla laaja orjanomistuksellinen Gupta-valtakunta. Se oli Intian kukoistuksen aikaa.

Samoihin aikoihin ajoittuu aika, jolloin Intiaa vastaan kohdistuivat useiden paimentolaisheimojen hyökkäykset. Tätä aikaa voi verrata Rooman hajoamisen alkuun. Gupta valtakunta kykeni kyllä lopuksi torjumaan nämä hyökkäykset, mutta samalla se heikkeni. Tämän seurauksena valtakunta hajosi kymmeniin feodaalisiin pikkuvaltioihin, kuten tapahtui Rooman osalta. Aika oli hyvin vaikeaa ja myrskyisää ja monet pakenivat.

Historiatietojen mukaan Romanit hindujen kastijärjestelmän alimpina ryhminä joutuivat tekemään niitä töitä, jotka monilta olivat kiellettyjä. He tekivät selkeitä työkansan töitä. He tekivät rakennustöitä, sepän ja suutarin töitä, he olivat eläintenhoitajia, esiintyjiä ja soittajia ym. Näiden avujen varassa he saattoivat lähteä pakoon sortoa ja vainoa ja saada toimeentulonsa matkatessaan etsimään parempia asuinalueita. Kävi vaan niin, että tullessaan Eurooppaan joskus 1300–1400 luvulla täällä oli myös feodalismi voittanut. Maanomistusolot ja ammatillinen jako olivat muotoutuneet. Siihen saumaan heidän oli vaikea sijoittua. Siksi heidän toimeentulonsa saattoi täälläkin perustua heidän alkuperäisten ammattiensa harjoittamiseen: sepäntöihin, hevostenhoitoon, musiikkikulttuurin harjoittamiseen ym.

Romanikansan lähtöalue Intiassa Punjabin maakunnassa. He katsoivat paremmaksi vaihtoehdoksi lähteä kiertämään maailmaa, kuin jäädä alimman kastin asemaan feodalistiseen Intiaan.

Sosialismin aikana itäisessä Euroopassa tasa-arvon periaatteet tarjosivat heille mahdollisuuksia, joita monet käyttivätkin hyväkseen. Nykyinen kapitalismin restauraatio on monissa maissa heikentänyt heidän asemaansa.

Sodan aikana hitleriläisten toimesta tuhottiin arviolta 1–2 miljoonaa Romaniheimon jäsentä. Naapurimaassamme Eestissä surmattiin Kalevi-Liivan hiekkadyyneillä (50 km Tallinnasta itään) noin 2000 Romaniheimon jäsentä. Paljon ei puhuta siitä, että Eestin Romaniväestö tuhottiin Juutalaisväestön tapaan kokonaan. Ohessa kuva Romanien muistomerkistä Kalevi-Liivan hiekkadyyneillä, Romanikansan lippu ja kartta Punjabin maakunnan sijainnista.

Heikki Männikkö
Jaettu 8.4.2021 ja jaettu uudelleen 8.4.2024

PS: Katso artikkeli Historiallisen materialismin perusteista Kansan ääni 2/2021 os. https://kansanaani.org/wp-content/uploads/2023/10/ka-2021-2_compressed.pdf