Venäjällä presidentinvaalit maaliskuun puolivälissä 15.-17.3.2024

Venäjällä presidentinvaalit maaliskuun puolivälissä 15.-17.3.2024

Jos Mediapoolia on uskominen, niin Venäjällä presidentinvaalit eivät ole vaalit ollenkaan, mutta kaikesta huolimatta 27.8.2023Venäjällä elettiin normaalia elämää ja Punainen tori oli turistien ja paikallisten kansoittama. (Kuva ja kuvateksti: Heikki männikkö)

Kirjoitti ja tiedot keräsi Jaakko Ahvola 8.2.2024

Tiedot kerätty Venäjän Federaation kommunistisen puolueen, VFKP, Punaiselta Linjalta 8.2.2024,
tulevan presidentinvaalin ehdokasrekisteröinti tällä hetkellä.

Keskusvaalilautakunta on tähän mennessä rekisteröinyt eli hyväksynyt ehdokkaiksi seuraavat:

Presidentti Vladimir Putin, kansanedustaja Nikolai Haritonov, VFKP, kansanedustaja Leonid Slutsky, Liberaalidemokraattinen puolue sekä kansanedustaja Vladislav Davankov, Uudet Ihmiset-puolue. Kolme viimeksi mainittua ovat Duuman jäseniä.

Duumaan kuulumattoman Kansalaisaloite-puolueen Boris Nadezhdin sai kerätyksi vaaditut 100 000 kannattajakorttia, mutta keskusvaalilautakunta hylkäsi näistä yli 5 %. Lain mukaan häntä ei tällöin voitu hyväksyä ehdokkaaksi. Nadezhdin aikoo valittaa päätöksestä.

Niin ikään Duumaan kuulumattoman Venäjän kommunistit-puolueen puheenjohtaja Sergei Malinkovitsh keräsi 104 998 korttia, joista 8979 hylättiin. Näin ollen hänkään ei jäänyt alle 5 hylkäysprosentin, joten suoritus ei tuottanut ehdokkuutta. Malinkovitsh ei aio valittaa päätöksestä. Edellisessä presidentinvaalissa vuonna 2018 puolueen silloinen puheenjohtaja Maksim Suraikin sai noin 500 000 ääntä. Puolue on ollut Kansan äänen järjestöjen yhteistyökumppani.
Muista ehdokkaaksi pyrkijöistä ei ole ajankohtaista tilannetietoa.

Mediapooli levitti eri tiedotusvälineisiin slogania, että ”Venäjän presidentinvaaleja ei pidä erehtyä luulemaan vaaleiksi.” Aivan yhtä hyvin ja vielä paremmalla syyllä voimme sanoa, äskeisistä Suomen presidentinvaaleista samalla tavalla. Venäjällä on neljä erilaista presidenttiehdokasta. Suomessa oli yhdeksän tasapäistä USA-mielistä ”presidenttiehdokasta”, jotka ajattelivat samalla tavalla ja lopputuloskin oli aivan selvä. Mitä eroa, jos on Haavisto tai Stubbi. Kuvassa malliesimerkki venäläisestä elämäntavasta. Näkymä Kazanin Kremlistä Kazanka joen toisella puolella sijaitseviin kaupunginosiin. Siellä myös eletään hyvin monipuolisesti, vaikka ei suostutakaan myymään lännen kapitalisteille Venäjän kansallisomaisuutta. (Kuva ja kuvateksti: Heikki Männikkö)